maanantai 12. heinäkuuta 2010

Paperisohvia / Sohvanukkeja

Kun lähes kaikki muut istuvat ulkona nauttimassa kesäpäivästä, minä istun työtuolillani ilmastoidussa toimistotilassa ja selailen BoConceptin kuvastoa. Tämä Terni-sohva muistuttaa meidän omaa sohvaamme, joskin tuossa kuvan tilassa sohva pääsee oikeuksiinsa aivan eri tavalla kuin meidän nuhjuisessa kodissamme.


Tuollaiset divaanisohvat ovatkin mielestäni hieman haasteellisia, kun kyseessä on aivan tavallinen pienen omakotitalon olohuone. Sellaiseen avaraan "luksustilaan" leveät divaanisohvat sopivat aivan mainiosti, mutta ainakin minulla itselläni on ollut hieman hankaluuksia saada sohvani istumaan sekä kapeaan yksiööni, kuin tämänhetkiseen 50-luvun suljettuun neliönmuotoiseen olohuoneeseemme.

Suurin ongelma kyseisen huonekalun kanssa on ollut kuitenkin sohvapöytä. Pöytää kun ei saa mitenkään keskitettyä tilaan, vaikka huoneen neliömäärät sitä vaatisivatkin. On hieman haasteellista saada tavallinen sohvapöytä mahtumaan jotenkin järkevästi niin, että kulkutilaa jäisi edes minimimäärä siten, että esim. tv-taso olisi käytännöllisessä linjassa sohvan kanssa.


Työpäiväni ollessa "vilkkaimmillaan", leikkelin aikani kuluksi paperista sohvan, sekä erimuotoisia sohvapöytiä, analysoidakseni tilannetta hieman paremmin. Skannailin sitten yksitellen monta vaihtoehtoa kuvatiedostoiksi (jotkut paperihuonekaluseni menivät tietenkin tässä prosessissa hieman vinoon...).

Tällä hetkellä tilanne on yksinkertaisuudessaan tämä:

Sohvapöytänämme toimii (edelleen) Ikeasta neljällä eurolla hankittu neliö. Tarkoituksenani olisi kuitenkin ensi syksynä tehdä jokin hieman erikoisempi yksilö, jonka voisi sitten asetella joko sivuun tai keskelle:


Seuraava ongelma divaanisohvan kanssa onkin sitten matto. Jos huoneessa on tarpeeksi tilaa, näyttää matto hieman ahtaalta divaanin alle vedettynä, mutta keskelle tilaa aseteltuna se rikkoo yhtenäisyyttä. Näyttää kuin huonekalut olisi vain ripoteltu ympäriinsä huonetta.


Paras olisi, kun ei tarvitsisi laittaa televisiota ollenkaan samaan tilaan kuin sohvaa, mutta mitäs järkeä siinä olisi, jos kuitenkin sohvalta sitä on mukavin tuijotella. Tällä hetkellähän en sitä edes katso, kun tv-tasokin on vasta pintakäsittelyvaiheessa lojumassa kouluni maalaamossa, mutta kun sellainen on nyt tullut tehtyä, pitäisi senkin jotenkin mahtua tulevaan kokonaisuuteen.

Tyypillisimmät oleskelutilat katsastamissani kaksioissa ovat joko pitkulainen tupakeittiö, tai rikkonainen kulmallinen tila, joihin sohvaamme saa varmasti asettamalla asettaa. Tässä muutama esimerkki, joista eräät kaatuu omaan mahdottomuuteensa, sillä kulkutilaa huonekalujen välissä ei riittävästi ole. Paperista leikatuilla mittakaavattomilla palasilla kun on niin helppo tehdä kaikesta mahdollista...

Näissä seuraavissa tv-taso on juuri sellaisessa kulmassa sohvaan nähden, että paperilla se ei häiritse, mutta käytännössä sohvalla ei ole kovin mukava istua viistottain. Jos itse sohva ei kuitenkaan tuohon kulmaan mahdu, mikä olisi parempi vaihtoehto?

Edellisessä asunnossamme tarkoitus oli seuraava, mutta unohtaen sen seikan, että sohvapöytä olisi näin ollut melkein kiinni ruokapöydässämme (jolle en tietenkään omaa "paperinukkea" tehnyt).


No, nähtäväksi jää millaisen tilan loppujen lopuksi käyttööni saan...

Ei kommentteja: